1. Vaihda uusiutuvaan energiaan
Mitä useampi suomalainen päättää hankkia vihreää sähköä, sitä nopeammin pääsemme eroon fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa. Vihreä sähkö tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä eli vedellä, tuulella ja bioenergialla.
2. Vuokraa ja jaa enemmän, omista vähemmän
Kaikissa hankinnoissa on hyvä miettiä, onko esine välttämätön. Harvoin käytettäviä laitteita voi ostamisen sijaan vuokrata tai hankkia yhteiskäyttöön.
3. Valaise koti led-lampuilla
Suurin osa hehkulampun energiasta muuttuu lämmöksi. Siksi led-lamput ovat huomattavasti energiatehokkaampia. Kun hankit uusia valaisimia, valitse A++-energialuokan led.
4. Lomaile lähellä
Voisiko kotimaastakin löytyä vierailemisen arvoisia lomakohteita? Ilmasto kiittää, kun vähennät lentämistä tai edes lyhennät lentomatkojasi.
5. Lisää kasviksia lautaselle
Punaisen lihan korvaaminen kasviksilla ruokapöydässä säästää ympäristöä ja on terveellistä. Jos lihasta luopuminen ei heti onnistu, opettele ainakin yksi kasvisresepti. Myös kala ja kana ovat huomattavasti punaista lihaa ilmastoystävällisiä valintoja.
6. Käytä joukkoliikennettä
Suomessa joukkoliikenteellä matkustaminen on helppoa, joten hyödynnä sitä.
7. Ajoita energiankulutuksesi fiksusti
Suurin osa käyttämästämme energiasta pystytään normaalitilanteissa tuottamaan ydin-, vesi-, ja tuulivoimalla. Kulutuspiikkien aikaan nämä eivät riitä, vaan energiayhtiöt joutuvat käynnistämään varavoimalaitokset, jotka useimmiten perustuvat fossiilisiin polttoaineisiin.
Suurimmat kulutuspiikit ovat aamuisin ja iltaisin kello seitsemän ja yhdeksän välillä. Sähkösaunan lämmittäminen tai pesukoneen käynnistäminen muina kellonaikoina on hyvä keino pitää fossiiliset varavoimalaitokset pois käytöstä.
8. Kierrätä
Osta ja myy käytettyjä tuotteita. Toisen roska on toisen aarre.
9. Laske kodin lämpötilaa
Kaksi astetta viileämmästä huoneesta hyötyvät sekä lompakko että ilmasto. Vihreää sähköä käyttävillä ilmalämpöpumpulla ja sähköpattereilla pystyt lämmittämään kotisi kokonaan uusiutuvaa energiaa hyödyntäen.
10. Hanki uusi pakastin
Vaikka nelikymppinen arkkupakastin täyttäisi tehtävänsä entiseen tapaan, voi olla järkevää vaihtaa uuteen. Eristemateriaalit ovat nimittäin kehittyneet hurjasti sitten 70-luvun. Vanhat pakastimet ovat energiasyöppöjä, sillä niiden vanhentuneista materiaaleista valmistetut eristeet ovat myös kuluneet vuosikymmenten aikana.
Tärkein kotien hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä on lämmitys. Huonelämpötilan pudottaminen parilla asteella näkyy tosi nopeasti energialaskussa. Sekä ilmasto että oma kukkaro kiittävät.