Turvallisuuskulttuurin rakentaminen on osa jokapäiväistä työtä
Loiste-yhtiöihin kuuluvat Kajave ja Loiste Lämpö ovat luomassa yhteistä turvallisuuskulttuuria, joka koskettaa päivittäisessä työssä niin asentajia, alihankkijoita, työnjohtajia, rakennuttajia, johtoporrasta kuin asiakkaitakin.
Energia-ala on tapaturma-altis monestakin syystä. Sähkössä piilee vaara, ja töitä tehdään korkealla, kaivutyömailla, paukkupakkasessa, paahtavassa helteessä, maastossa, myrskyssä, tulvien keskellä. Omat riskinsä on työmatkoissakin. Tiet voivat olla vaikeakulkuisia, kelit hankalia, ja kotiin tai kohteeseen on usein pitkä matka.
Huomioon on otettava myös työmaiden lähistöllä liikkuvat ihmiset, sillä töitä tehdään usein teiden varsilla ja piha-alueilla. Työmaat kiinnostavat ohikulkijoita ja pihoilla leikkiviä lapsia, eivätkä läheskään kaikki autoilijat noudata alennettuja nopearajoituksia.
”Loisteen turvallisuuskulttuurin ydintä on, että me kaikki pidämme turvallisuutta yhtenä tärkeimmistä työtehtävistämme. Rakennamme elinvoimaista Kainuuta, ja tärkeä tehtävämme on pitää asiakkaillamme sähköt päällä, yhteiskunnan ja teollisuuden rattaat pyörimässä ja liikenne toimimassa. Tämä kaikki on tehtävä niin, ettei yksikään työtekijöistämme, kumppaneistamme, asiakkaistamme tai maanomistajista, joiden mailla olemme, loukkaannu tekemämme työn yhteydessä”, Kajaven liiketoimintajohtaja Timo Jutila sanoo.
”Jokaisen on pysäytettävä loukkaantumisen riski”
Kajaven Jutila ja Loiste Lämmön Marko Kesti näyttivät mallia Loisteen Turvallisuuspäivässä 30.11.2021. Toimitusjohtajat esiintyivät suojavarusteissa kypärineen ja laseineen.
”Me johtajat tai esimiehet laiminlyömme räikeästi tehtäviämme, jos katsomme sormien läpi, mikäli jollain työmaalla tehdään turvattomasti töitä. Käytännössä annamme silloin työntekijälle luvan mennä kaikkein vakavimpaan, eli kuolemaan johtavaan, loukkaantumiseen asti. Jokaisen velvollisuus on pysäyttää turvaton toiminta, tehdä turvallisuushavaintoja ja turvallisuuskierroksia sekä saada aina olemassa oleva loukkaantumisen riski mahdollisimman pieneksi”, Marko Kesti sanoo.
Loisteen työmailla tapahtui vuoden 2021 keväällä useita läheltä piti -tilanteita. Ne saivat yhtiön kiinnittämään entistäkin vakavammin huomiota työturvallisuuteen.
Loiste järjesti yhdessä kumppaniensa kanssa Turvallisuuspäivän jo kesäkuussa.
”Hyviä ideoita poikinut ja kiittävää palautetta saanut tapahtuma päätettiin järjestää säännöllisesti”, kertovat rakennuttamis- ja hankintapäällikkö Eetu Niskanen Kajavelta ja kehityspäällikkö Antti Lappalainen Loiste Lämmöltä. Yhtiöiden yhteiset turvallisuustapahtumat jatkuvat keväällä 2022 Turvallisuusviikolla, jonka aikana vietetään perinteistä kansainvälistä työturvallisuuspäivää 28.4.
”Haluamme luoda Loisteen näköisen turvallisuuskulttuurin. Kaikki lähtee asenteesta, ja turvallisuuden tulee olla osa päivittäistä työtä”, Marko Kesti sanoo.
Loiste ryhtyy käytännön toimenpiteisiin heti. Vuodelle 2022 on kolme painopistettä:
- Työturvallisuus entistä vahvemmin osaksi rutiineja kaikilla tasoilla. Turvallisuuden havainnointikierrokset jokaisen sähkö- ja lämpöliiketoiminnan rakennuttajan/esihenkilön vuoden 2022 tavoitteisiin.
- Turvallisuuspoikkeamat läpinäkyvämmiksi, jotta niistä opitaan. Turvallisuushavaintojen ja -poikkeamien seurantaa ja raportointia parannetaan kevään aikana käyttöön otettavalla uudella työkalulla.
- Turvallisuuskulttuuria kehitetään jatkuvasti. Tämä työ vaatii aikaa ja kaikkien sitoutumista. Osana kehitystyötä järjestetään Loiste Turvallisuusviikko keväällä 2022.
Turvallisuuspäivään Kajaanissa osallistuivat Loisteen kumppaneista Eltel, Enerke, ENP, Insplan ja Omexom. Yhtiöiden edustajille esitettiin lyhyt ja ytimekäs kysymys:
Mitä turvallisuus merkitsee?
"Turvallisuus merkitsee Eltelille laatua, välittämistä ja huolehtimista. Se on yksi arvojemme kivijaloista ja hyvin korkealla päivittäisessä toiminnassamme ja keskusteluissamme. Tavoitteenamme on nolla tapaturmaa. Ihan siihen ei ole vielä päästy, mutta se on tavoite edelleen. Turvallisuusjohtamisemme pitää olla ennakoivaa."
– Aluepäällikkö Juha Putaala, Eltel
"Turvallisuus merkitsee sitä, että jokainen pääsisi turvallisesti kotiin jokaisen työpäivän jälkeen. Olemme kehittäneet paljon riskinarviointiamme työn tekemiseen ja turvallisuusasennettamme yrityksessä. Turvallisuus merkitsee Eltelille laatua, välittämistä ja huolehtimista. Se on kestävyyslaji, ja sen eteen pitää jaksaa tehdä määrätietoisesti hommia."
– Ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Perttu Rytimaa, Enerke
"Turvallisuus vaatii keskustelua ja varsinkin kaikilta oikeaa asennetta, joka kumuloituu kentälle yksittäisen työntekijän asennoitumiseen työhönsä. ENP:lle turvallisuus merkitsee sitä, että tänäänkin lähdetään terveenä kotiin."
– Yksikön päällikkö Marko Heiskanen, ENP - Efficient Network Partner
”Työsuojelu on kaikkien yhteinen asia, ja meille turvallisuus on jokapäiväistä, dna:han kuuluvaa toimintaa. On tärkeää, että tapaturmista ja läheltä piti -tilanteista kerrotaan avoimesti. Voimme jakaa tietoja asiakkaalle ja myös kilpailijoille, ettemme kukaan toistaisi samoja virheitä.”
– Yksikönpäällikkö Janne Maikola, Omexom
Katso video: Mitä turvallisuus merkitsee?